Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g svetlých zemiakov
- 2 hrnčeky kukuričnej múky
- 2 hrnčeky horúcej vody
- 1 cibuľa
- 1 malá červená paprika (keď je veľká, stačí polovica)
- 2 zrelé paradajky
- 2 prelisované strúčiky cesnaku alebo 1 čajová lyžička cesnakovej pasty
- 1 štipka papriky alebo prírodného farbiva (achiote)
- Soľ
- Čierne korenie
- Rastlinný olej
Ingrediencie Salsa “Aji Colombiano”
- 1 stredne veľká paradajka
- Čili papričky cayenne alebo habanero
- 1 väčší zväzok koriandra
- 1/2 cibule
- Soľ
- 25 cl olivového oleja
- 25 cl citrónovej šťavy
Spôsob prípravy
Na náplň:
- Do panvice nasypte nadrobno nakrájané paradajky, cibuľu a papriku. Za stáleho miešania začnite pripravovať omáčku. Potom pridajte prelisovaný cesnak a štipku mletej papriky alebo prírodného farbiva.
- Pridajte mäso, korenie a dôkladne premiešajte, kým sa mäso postupne nerozprestrie po panvici. Pridajte nakrájaný zemiak a pohár vody.
- Nechajte variť 12 – 15 minút, kým zemiak nezmäkne, občas zamiešajte. Stiahnite z ohňa a odložte nabok.
- Nechajte vychladnúť, aby bola náplň pripravená na použitie.
Na cesto:
- Uveďte do varu 2 hrnčeky vody so štipkou soli.
- Dosku na hnetenie cesta posypte múkou a postupne pridávajte horúcu vodu a opatrne miešajte, aby ste sa neoparili. Pokračujte v hnetení tak dlho, kým cesto nebude vláčne.
- [Ak je v ceste príliš veľa múky, takže sa mrví, pridávajte postupne a veľmi opatrne po troškách horúcu vodu až do dosiahnutia ideálnej konzistencie (opakujte postup: hnetenie, pridanie vody).]
- Navlhčite si fóliu a rozložte ju na stôl.
- Rozvaľkajte kúsok cesta na placku s hrúbkou 2 – 3 mm.
- Do stredu cesta dajte trochu náplne a pomocou fólie preložte placku tak, aby náplň bola celkom zakrytá.
- Pomocou stredne veľkého pohára vykrojte z cesta koliesko.
- Rozohrejte na panvici dostatočné množstvo rastlinného oleja a osmažte placky empanadas po oboch stranách, kým nebude cesto chrumkavé a nebude mať zlatistú farbu.
- Môžete dochutiť lahodnou kreolskou kolumbijskou salsou, omáčkou guacamole alebo i tatárskou omáčkou.
Na salsu „Aji Colombiano“:
- Olúpte a nakrájajte paradajky, cibuľu a koriander.
- Zmiešajte všetky tri ingrediencie.
- Roztlačte čili papričky v mažiari s trochou soli a pridajte do zmesi.
- Vložte zmes do misky a potom pridajte olej a limetkovú šťavu.
- Ochutnajte, či je omáčka dosť slaná a či je pripravená na empanadas.
Tipy: Čili je možné mierne upraviť pridaním avokáda do omáčky. Ak sa cesto pri výrobe empanadas rozpadá, pridávajte pri hnetení po troškách vodu, aby bolo kompaktnejšie.
Vychutnajte si tento recept s nápojom Schweppes Orange ozdobeným kúskom kôry z grapefruitu.