Schweppes

Empanadas (kysnuté cesto) s kolumbijskými čili papričkami

Ingrediencie

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g svetlých zemiakov
  • 2 hrnčeky kukuričnej múky
  • 2 hrnčeky horúcej vody
  • 1 cibuľa
  • 1 malá červená paprika (keď je veľká, stačí polovica)
  • 2 zrelé paradajky
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku alebo 1 čajová lyžička cesnakovej pasty
  • 1 štipka papriky alebo prírodného farbiva (achiote)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Rastlinný olej

Ingrediencie Salsa “Aji Colombiano”

  • 1 stredne veľká paradajka
  • Čili papričky cayenne alebo habanero
  • 1 väčší zväzok koriandra
  • 1/2 cibule
  • Soľ
  • 25 cl olivového oleja
  • 25 cl citrónovej šťavy

Spôsob prípravy

Na náplň:

  1. Do panvice nasypte nadrobno nakrájané paradajky, cibuľu a papriku. Za stáleho miešania začnite pripravovať omáčku. Potom pridajte prelisovaný cesnak a štipku mletej papriky alebo prírodného farbiva.
  2. Pridajte mäso, korenie a dôkladne premiešajte, kým sa mäso postupne nerozprestrie po panvici. Pridajte nakrájaný zemiak a pohár vody.
  3. Nechajte variť 12 – 15 minút, kým zemiak nezmäkne, občas zamiešajte. Stiahnite z ohňa a odložte nabok. 
  4. Nechajte vychladnúť, aby bola náplň pripravená na použitie.

Na cesto:

  1. Uveďte do varu 2 hrnčeky vody so štipkou soli.   
  2. Dosku na hnetenie cesta posypte múkou a postupne pridávajte horúcu vodu a opatrne miešajte, aby ste sa neoparili. Pokračujte v hnetení tak dlho, kým cesto nebude vláčne.
  3. [Ak je v ceste príliš veľa múky, takže sa mrví, pridávajte postupne a veľmi opatrne po troškách horúcu vodu až do dosiahnutia ideálnej konzistencie (opakujte postup: hnetenie, pridanie vody).]
  4. Navlhčite si fóliu a rozložte ju na stôl.
  5. Rozvaľkajte kúsok cesta na placku s hrúbkou 2 – 3 mm.
  6. Do stredu cesta dajte trochu náplne a pomocou fólie preložte placku tak, aby náplň bola celkom zakrytá.
  7. Pomocou stredne veľkého pohára vykrojte z cesta koliesko.
  8. Rozohrejte na panvici dostatočné množstvo rastlinného oleja a osmažte placky empanadas po oboch stranách, kým nebude cesto chrumkavé a nebude mať zlatistú farbu.
  9. Môžete dochutiť lahodnou kreolskou kolumbijskou salsou, omáčkou guacamole alebo i tatárskou omáčkou.

Na salsu „Aji Colombiano“:

  1. Olúpte a nakrájajte paradajky, cibuľu a koriander.
  2. Zmiešajte všetky tri ingrediencie.
  3. Roztlačte čili papričky v mažiari s trochou soli a pridajte do zmesi.   
  4. Vložte zmes do misky a potom pridajte olej a limetkovú šťavu.
  5. Ochutnajte, či je omáčka dosť slaná a či je pripravená na empanadas.

Tipy: Čili je možné mierne upraviť pridaním avokáda do omáčky. Ak sa cesto pri výrobe empanadas rozpadá, pridávajte pri hnetení po troškách vodu, aby bolo kompaktnejšie.

Vychutnajte si tento recept s nápojom Schweppes Orange ozdobeným kúskom kôry z grapefruitu.